İtalyan Mutfağı
İtalyan Mutfağı

Benzersiz Bir Gastronomi Deneyimi: İtalyan Mutfağı

İtalya’nın Eşsiz Mirası Be IT ile Tanıtılıyor

Yazan:
Time Out İstanbul editörleri
Reklâm

İtalyan mutfağı; yerel malzemelerinden pişirme tekniklerine, her bölgesinde farklılaşan ve zenginleşen yemek kültüründen tariflerine nesilden nesile aktarılan bir hazine. Köklü tarihi, kültür sanat dünyasına katkıları, mimari ve modadaki öncü rolünün yanında İtalya’yı tanımlayan ana değerlerden biri de şüphesiz İtalyan mutfağı. Kökleri M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanan İtalyan mutfağı, tarih boyunca Antik Yunan, Roma, Bizans, Yahudi, Arap ve Güney Avrupa mutfaklarından etkilenmiş, bu etkileşimle de gelişimini sürekli devam ettirerek güçlü bir mirasa sahip olmuş. İtalya; Akdeniz ikliminin etkisi, bölgesel çeşitliliğin fazla olması ve çok farklı tatları içerisinde bulundurmasından dolayı gastronomik bir vaha. Ülkenin her bölgesi farklı bir lezzete, farklı bir tada kapılarını açıyor. Emilia-Romagna’da makarna, balzamik sirke, parmesan peyniri, şarküteri ürünleri; Campania’da pizza, kahve, mozzarella peyniri; Ligurya’da focaccia ekmeği, fesleğen; Toskana’da trüf mantarı, zeytin ve şarap demek İtalya…

 İtalya Dışişleri ve Uluslararası İş Birliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 124 ülkede eş zamanlı olarak gerçekleşen İtalyan Mutfağı Haftası (Settimana Della Cucina Italiana) altı yıldır, bu zenginliği kutluyor. 22-26 Kasım 2021’de altıncısı gerçekleştirilen haftanın teması “İtalyan Mutfağı Geleneği ve Perspektifi: Gıda Sürdürülebilirliği Bilinci ve Desteklenmesi” oldu. Türkiye’de de gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı etkinlikte bir hafta boyunca tadımlardan masterclass eğitimlere; sürdürülebilirlik, tarım ve gastronomi üzerine söyleşilerden sanal turlara kadar ilham dolu bir dizi etkinlik düzenlendi. Eataly Executive Chef’i Claudio Chinali dolu dolu geçen haftayı “Gastronomi kültürün en önemli, en elzem parçası. Bir resmi kimin, ne zaman çizdiğini bilmeden analiz edebilir misiniz? Belki evet, ama tam olarak asla değil.” diyerek yorumladı.

 İtalya’nın Eşsiz Mirası Be IT ile Tanıtılıyor

İtalya denince akla ilk olarak mutfağı gelse de ülkenin sundukları bundan çok daha fazla. Köklü tarihi, tasarım kültürü ve İtalyanların hayattan aldıkları tat, tüm dünyaya mal olmuş zenginlikler. İtalya’nın dünya çapında çok yeni başlattığı iletişim kampanyası Be IT de İtalya’nın tüm bu zenginliklerine odaklanıyor. Kampanya, İtalyan olmanın ve İtalyan kültürünün tutku, yaratıcılık, inovasyon, miras, çeşitlilik, stil ve sürdürülebilirlikle nasıl şekillendiğini gözler önüne sermeyi amaçlıyor.

 İtalyan Mutfağı Haftası ve Be IT projesi ile ilgili daha fazla bilgi almak için www.italyanmutfagihaftasi.com  ve madeinitaly.gov.it/tr/be-it/ web sitelerini ziyaret edebilir, Instagram’da @italyanmutfagihaftasi ve @officialbe.it sayfalarını takibe alabilirsiniz.

 

 

Son haberler

    Reklâm